ALGER VAR FÖRST

KÄLLAN TILL ALL MARIN OMEGA-3 ÄR ALGER

Inte fisk. Inte krill. Fisk får sin omega-3 från att äta alger. Det är smartare att gå direkt till källan. Undvik PCB, tungmetaller och miljögifter som finns i fisk. Ingen fisk, ingen skada skedd.

De kallas essentiella av en anledning

Några av de viktigaste byggstenarna i våra kroppar är de marina omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Omega-3 är essentiella fettsyror, vilket betyder att våra kroppar inte kan tillverka dem själva utan de måste tillföras genom kosten.

I synnerhet har de marina omega-3-fetterna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) många viktiga fysiologiska funktioner och finns i cellmembran överallt i hela kroppen. En stor del av våra hjärnor - cirka 10-15 procent - är bokstavligen omega-3 DHA.

I landbaserade växter finns endast alfa-linolensyra (ALA), en kortare omega-3 fettsyra. Vår förmåga att bilda EPA och DHA från växtbaserad ALA är begränsad, varför vi helst bör få i oss även omega-3 EPA och DHA med kosten.

Diagram som visar evolutionen av marin omega-3

Marin omega-3s betydelse kan spåras tillbaka till evolutionens ursprung, där små mikroalger utvecklade förmågan att producera omega-3 för att hålla cellmembranet smidigt och flytande när haven kyldes ned.

Omega-3: våra kroppar behöver dem

Normalt får vi i oss de viktiga marina omega-3-fetterna genom vår kost.

Fisk och fiskolja

Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA är den främsta anledningen till att fisk anses vara hälsosam mat. Vi har traditionellt, genom att äta vildfångad, fet fisk och skaldjur, hållit vårt marina omega-3-intag i schack. Men moderna dieter har förändrats, och alla äter inte tillräckligt med omega-3-rika livsmedel. Moderna livsmedel är också annorlunda, och mycket fisk på marknaden kommer från fiskodlingar och har därmed en helt annan näringsprofil än omegarik vildfångad fisk.

Många föredrar att ta kosttillskott med omega-3 i form av fisk- eller krilloljekapslar för att uppfylla sina behov av omega-3 EPA och DHA. Omega-3-tillskott är också mycket populära bland idrottare.

Höga nivåer av miljögifter och tungmetaller i vildfångad fisk och fiskolja är en faktor som borde väcka frågor och osäkerhet. På grund av föroreningar och plast i våra hav kan fet fisk ha oroväckande stora mängder kvicksilver och andra tungmetaller, PCB, dioxiner, ftalater och PFAS. Samtidigt blir hotet om överfiske i våra hav allt allvarligare.

Valnötter, chiafrön och andra landväxande grödor

Som vegan, vegetarian, eller fiskallergiker är det än svårare att få i sig tillräckliga mängder omega-3 i sin kost. Många väljer att förlita sig på landväxande omega-3-källor, men dessa innehåller bara alfalinolensyra (ALA) som är en kort typ av omega-3. Vår förmåga att omvandla ALA till EPA och DHA är begränsad och detta är anledningen till att det är rekommenderat att även få i sig EPA och DHA genom kosten.

Den enda växtbaserade källan till marin omega-3: alger.

Mikroalger är den enda växtbaserade källan till omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. De marina omega-3-oljorna EPA och DHA som finns i alger är exakt desamma som i fet fisk - eftersom fisken i första hand får sin omega-3 från algerna. Det är mycket smartare att gå direkt till källan och ta omega-3-oljan direkt från alger istället.

Diagram som visar en vegansk kontra icke-vegansk omega-3s väg till flaskan
OMEGA-3: ALGERNA VAR FÖRST

Varför gå omvägen till fiskolja när du kan få din omega-3 direkt från solen? De marina omega-3-fetterna EPA och DHA som finns i alger är exakt desamma som i fet fisk - eftersom fisken får sin omega-3 från alger från början. Bättre och smartare!

Simris® Algae Omega-3 är ett helt växtbaserat och ett överlägset alternativ till fet fisk och fiskolja, men med samma fördelar för dig och ditt välmående.

Hotet om utfiskning i våra hav blir allt allvarligare. Det går åt alldeles för mycket fisk för att producera en enda flaska omega-3 från fiskolja. Det är mycket smartare att gå direkt till källan och ta omega-3 från alger istället.

INGEN FISK, INGEN SKADA SKEDD

Vi behöver få i oss omega-3, men det får inte bidra till utfiskningen och förödelsen av våra hav. Fisk- och krillolja är inte heller bra för planetens välmående eftersom de bidrar till utfiskning och förstörelse av våra marina livsmiljöer.

Fisk och krill äter mikroalger. Det är så omega-3 hamnar i deras fettvävnad. Genom att gå direkt till källan och äta omega-3 direkt från alger istället för fisk försvinner de etiska och miljömässiga farhågorna, samtidigt som det garanterar ett rent, säkert och hållbart omega-3-alternativ.

Oavsett om det är på grund av renheten, säkerheten, djur-etiska eller miljömässiga skäl finns det många anledningar till att köpa omega-3 från dess naturliga, ursprungliga källa, snarare än från fisk eller krillolja. Det är bättre för dig och bättre för haven.

HUR ÄR DET MED VALNÖTTER?

Mikroalger är den enda växtbaserade källan till omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. ALA är en annan typ av omega-3 och denna finns i landväxande grödor som valnötter, linfröolja, rapsolja, chiafrön och liknande. ALA är en kort föregångare till omega-3 som kroppen behöver konvertera till EPA och DHA innan den har någon funktion. Djupgående forskning har visat att konverteringen av ALA till de aktiva formerna EPA och DHA är relativt ineffektiv i den mänskliga kroppen, och att den är beroende på olika faktorer som exempelvis genetik.

Växtbaserade livsmedel som linfröolja, valnötter, rapsolja och chiafrön är rika på den meddellånga omega-3 fettsyran ALA. Det är en bra fleromättad fettsyra som bidrar till en hälsosam omega-6 till omega-3 balans. Men det finns flera goda skäl till att komplettera med ett intag av EPA och DHA. Alger är de enda växter som producerar EPA och DHA med samma hälsofördelar som fisk och krillolja. Särskilt vegetarianer och veganer bör överväga ett algbaserat kosttillskott med EPA och DHA för att garanterat få i sig tillräckliga mängder av de långa omega-3-fettsyror.

Vilka är dina livsstilsmål?

Omega-3 är inte någon ny supermat. Omega-3 är livsnödvändigt för människors välbefinnande. De är några av de viktigaste byggstenarna i våra kroppar. Utan dem kan du helt enkelt inte vara den optimala versionen av dig själv.