Omega-3: våra kroppar behöver dem
Normalt får vi i oss de viktiga marina omega-3-fetterna genom vår kost.
Fisk och fiskolja
Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA är den främsta anledningen till att fisk anses vara hälsosam mat. Vi har traditionellt, genom att äta vildfångad, fet fisk och skaldjur, hållit vårt marina omega-3-intag i schack. Men moderna dieter har förändrats, och alla äter inte tillräckligt med omega-3-rika livsmedel. Moderna livsmedel är också annorlunda, och mycket fisk på marknaden kommer från fiskodlingar och har därmed en helt annan näringsprofil än omegarik vildfångad fisk.
Många föredrar att ta kosttillskott med omega-3 i form av fisk- eller krilloljekapslar för att uppfylla sina behov av omega-3 EPA och DHA. Omega-3-tillskott är också mycket populära bland idrottare.
Höga nivåer av miljögifter och tungmetaller i vildfångad fisk och fiskolja är en faktor som borde väcka frågor och osäkerhet. På grund av föroreningar och plast i våra hav kan fet fisk ha oroväckande stora mängder kvicksilver och andra tungmetaller, PCB, dioxiner, ftalater och PFAS. Samtidigt blir hotet om överfiske i våra hav allt allvarligare.
Valnötter, chiafrön och andra landväxande grödor
Som vegan, vegetarian, eller fiskallergiker är det än svårare att få i sig tillräckliga mängder omega-3 i sin kost. Många väljer att förlita sig på landväxande omega-3-källor, men dessa innehåller bara alfalinolensyra (ALA) som är en kort typ av omega-3. Vår förmåga att omvandla ALA till EPA och DHA är begränsad och detta är anledningen till att det är rekommenderat att även få i sig EPA och DHA genom kosten.
Den enda växtbaserade källan till marin omega-3: alger.
Mikroalger är den enda växtbaserade källan till omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. De marina omega-3-oljorna EPA och DHA som finns i alger är exakt desamma som i fet fisk - eftersom fisken i första hand får sin omega-3 från algerna. Det är mycket smartare att gå direkt till källan och ta omega-3-oljan direkt från alger istället.